חוסן בימי משבר
פותחים עתיד- משפחה אחת, עורף חזק
בעיטות משבר, פותחים עתיד מספקת מעטפת תמיכה רחבה למוטביה ברחבי הארץ. הקשר הקרוב עם הילדים ומשפחותיהם, מאפשר לצוותים לזהות ולנתח את הצרכים והאתגרים עם התהוותם ולהעניק מענה מותאם ומיידי.
צוותי התוכנית מיומנים ומנוסים בחיזוק החוסן האישי והמשפחתי של המוטבים במצבי משבר וחירום. כך למשל הנאמנות ביישובי הדרום ועוטף עזה מסייעות לילדים והמשפחות בשגרה המורכבת ובתקופות של בהסלמה במצב הבטחוני.
התמודדות עם משבר הקורונה בפותחים עתיד:
בחודש מרץ 2020, נדרשה החברה הישראלית והעולמית להתמודד עם משבר בריאותי גדול– מגיפת הקורונה. הנגיף החדש הביא עימו אתגרים רבים. אי וודאות, קשיים כלכליים, העדר מסגרות סדירות ועוד- כל אלו גרמו להגברת מצבי הסיכון בקרב מוטבי התוכנית.
בתוקפת זו פעלה פותחים עתיד על מנת לסייע למוטביה לצלוח את המשבר בהתאם לצרכיהם האינדיבידואליים. ברמה הארגונית, פותחים עתיד הוכרה כארגון חיוני בחלק ניכר מהזמן, באופן שאפשר סיוע וליווי ישיר אולם גם בימי הסגר ההדוק, פותחים עתיד התאימה את פעילותה לעבודה מרחוק והצליחה לתפקד באופן מלא, רציף ומיטבי למען הילדים ומשפחותיהם.
לאורך התקופה קיימנו שני סקרים מקוונים מקיפים אשר סייעו בדיוק הצרכים וגיבוש פתרונות שאפשרו המשך פעילות מיטבית של התוכנית:
קיום מפגשים אישיים וקבוצתיים באופן פרונטלי או במרחב הווירטואלי בצורה סדירה המאפשרת וונטילציה, שיתוף ושמירה על אינטראקציה חברתית מיטיבה.
ליווי הורים וילדים סביב הלמידה מרחוק, נקיטת פעולות לצמצום פערים לימודיים, חיבור בין הצוות החינוכי לצרכי הילדים והמשפחות בתוכנית. בנוסף, פותחים עתיד, באמצעות תמיכת השותפים, דאגה שלכל ילד בתוכנית יהיה מחשב אשר יאפשר למידה מרחוק.
סיוע למשפחות שנקלעו למצב כלכלי מורכב עקב מגבלות התקופה באמצעים שונים ומגוונים ובכלל זה מענקים, סלי מזון וקשר קבוע ויציב עימם לאורך כל התקופה.
על מנת לאפשר לנאמנות להיות פנויות ונגישות לילדי ומשפחות התוכנית, הוקמו שמרטפיות במוקדים שונים, בהתאם לתו הסגול.
הסקרים שנערכו בפותחים עתיד בקרב הילדים ובני משפחותיהם, העלו את ההשפעה החמורה וההרסנית של מגפת הקורונה והראו מגמה ברורה ומובהקת של עלייה במקרי האלימות במשפחה וכלפי נשים בפרט. 'פותחים עתיד' החליטה להירתם למאבק הלאומי באלימות נגד נשים וגיבשה מענה מותאם ואפקטיבי הנשען על התשתית הארצית הרחבה והמבוססת של התוכנית, הממשק ההדוק עם הרשויות המקומיות והנגישות הגבוהה לקהילה. המיזם מתמקד בנשים ממשפחות המשתתפות ב'פותחים עתיד' אך פונה לכלל הנשים בקהילה באמצעות צוות התוכנית המיומן ורב הניסיון שרובו מקרב הקהילה המקומית בכל יישוב. המיזם מופעל כיום כפיילוט בשמונה ישובים ברחבי הארץ ומתמקד בשלושה אפיקי פעולה עיקריים: הכשרה ייעודית לצוותי 'פותחים עתיד', חינוך והעלאת מודעות בקהילה (ילדים והורים) וליווי אישי ומעשי של נפגעות אלימות.