מעגלי ההתערבות בפותחים עתיד
פותחים עתיד הינה תוכנית מניעה שמטרתה להעניק לילדים ובני משפחותיהם את התמיכה, הסיוע וההכוונה להגשמת מלוא הפוטנציאל הטמון בהם. לשם כך, מספקים הנאמנים מערכת תמיכה הוליסטית בארבעה תחומי חיים. תפיסה זו מבוססת על ההבנה לפיה ישנה השפעה אינטראקטיבית לסוכני חברות ולמעגלי התנסות שונים. לפיכך, ישנה התייחסות באופן משולב לחמישה מעגלים בחייו של הילד – האישי, המשפחתי, הלימודי, החברתי והקהילתי.
כל ילד מלווה על ידי הנאמנה הן בשעות הלימודים בביה"ס ,במסגרת החינוך הפורמאלי, והן בשעות אחר הצהריים – בבית ובשכונה. התוכנית פועלת לאורך כל השנה, כולל חופשים ובתקופת הקיץ.
הנאמנות והקשר האישי והמיוחד שהן מפתחות עם הילדים הינו המפתח להצלחתה של תוכנית פותחים עתיד וליכולתה להוביל את משתתפי התוכנית לשינוי חיובי בחייהם. הנאמנה מהווה "מבוגרת משמעותית", מנהיגה ומודל לחיקוי בחייו של הילד ומחוללת את השינוי על בסיס קשר של הקשבה, נוכחות, סיוע ותמיכה. על ידי ליווי אישי וצמוד הנאמנה מאפשרת לילדים לזהות את החוזקות והאתגרים שלהם, לרכוש כישורי חיים, ללמוד, ולהתפתח כך שיוכלו ליצור את השינוי הרצוי בחייהם. הנאמנה יוצרת הלימה בין צרכי הילד לסביבתו, תוך הנגשת המענים החסרים. הליווי הפרטני מבוסס על שני עוגנים שנתיים מרכזיים:
- תוכנית עבודה אישית – לכל ילד בתכנית מגובשת תכנית אישית בשיתוף עמו, עם הוריו ועם המחנכת. בתכנית מוגדרים יעדים ודרכי פעולה בכל אחד ממעגלי ההתערבות של התוכנית (אישי, חברתי, לימודי, משפחתי וקהילתי) תוך התאמה לצרכי הילד והדגשת חוזקותיו ויכולותיו. לאחר גיבוש התכנית, פועלים כל הגורמים המעורבים בקידום הילד ליישום התכנית בהובלה ומעקב של הנאמנה.
- מפגש צוות"א (צוות תוכנית אישית)- אחת לשנה מתקיים מפגש צווות"א במטרה לבחון את התקדמות הילד על פי התוכנית האישית בנוכחות כל הגורמים המעורבים בליווי הילד: צוות פותחים עתיד, ההורים, צוות בית הספר, עובדת סוציאלית, ועוד. הילד נוכח במפגש והינו שותף פעיל שלו. המפגש מתקיים במטרה להעצים את הילד ולהדגיש את חוזקותיו. בסיכום המפגש מתבצעת גם חלוקת משימות ותפקידים בין הנוכחים להמשך.
מדוח ההערכה האחרון עולה כי 85% מהילדים השתפרו באשכול המעגל האישי ו83% התקדמו בציון אחד לפחות בממדי החוסן האישי.
ייחודה של פותחים עתיד טמון בהבנה כי על מנת לחולל שינוי אמיתי ובר-קיימא יש לפעול בצורה רב-מערכתית עם הילדים, הוריהם והמשפחה כולה. בהתאם לכך, מקדישות הנאמנות חלק ניכר מזמנן למפגשים וקשר עם הורי הילדים ומעמידות לרשותן ,לפי הצורך, סיוע במיצוי זכויות, סדנאות הורים בנושאים הרלוונטיים להם והדרכה פרטנית בבית המשפחה. נוכחות משמעותית של נאמנה במרחב הביתי והטבעי של הילד מייצרת אינטראקציות מגוונות והיכרות מעמיקה יותר עם הילד ומשפחתו, אשר תורמות לבניית יחסי אמון ושיתוף פעולה מיטבי. הקשר ההדוק והקרוב עם ההורים מסייע להבנה מדויקת יותר של צרכי המשפחות ובהתאם לכך, לבנייה ואיתור של מענים מתאימים. הקשר המעמיק והממושך של הנאמנה עם ההורים המבוסס על אמון ומחויבות לתהליך, מאפשר התמודדות עם אתגרים המשפיעים על התא המשפחתי כולו. הסיוע בתחום מיצוי הזכויות בקהילה, הדרכות בתחום ההורות לצד מענים נוספים המאותרים בהתאם לצרכים שזוהו עלי יד הנאמנה, מקדמים למעשה את כלל בני המשפחה ומשפעים באופן חיובי על האקלים הביתי והפניות לטיפול בילדים.
בדוח ההערכה האחרון מדווחים 90% מההורים כי המפגשים סייעו להם להעשיר את הידע ואת הכלים ההוריים שלהם. בנוסף, 78% מההורים סבורים כי המפגשים סייעו להם לשנות את התנהגותם לחיוב.
בפותחים עתיד, אנו מאמינים כי העצמה במישור החברתי מסייעת בפיתוח חוסן אישי, תחושת מסוגלות ואמונה בחייו של הילד. מסיבה זו אנו שואפים לייצר לכל ילד ארגז כלים אשר יסייע לו לצלוח אתגרים שונים כגון לחץ וריחוק חברתי, יצירת חברויות בריאות וביסוס מקומו החברתי. אי לכך, מתמקדים הנאמנים בהקניית כישורים חברתיים, קידום ערכי חברות וערבות הדדית. בנוסף, הנאמנים מקפידים לחשוף ולחבר את הילדים למענים חברתיים הקיימים במקום מגוריהם כגון, תנועות נוער, מועדוני נוער ועוד. כל אלו מסייעים בשילוב וביסוס הילד במעגלים החברתיים המקיפים אותו ובזיהוי ופיתוח יכולות מנהיגותיות.
על מנת לקדם את ההתערבות במרחב החברתי פועל בכל יישוב 'בית פותחים עתיד': אחת לשבוע, מקיימת כל נאמנה מפגש קבוצתי עם 16 הילדים אותם היא מלווה. הפעילויות הקבוצתיות מהוות מעין מיקרו קוסמוס חברתי המאפשר לנאמנה לתרגל עם הילדים סיטואציות חברתיות ופיתוח כישורים חברתיים, על פי המטרות האינדיבידואליות של כל ילד. בנוסף, המרחב הקבוצתי משמש כפלטפורמה להעברת תכנים חינוכיים וערכיים כגון כלים להתמודדות עם אלימות, בריונות ברשת, פתרון קונפליקטים, חרם ונידוי חברתי, פעילות למען הכלל והקהילה והשגת מטרות כקבוצה, תוך פיתוח חשיבה ביקורתית ועמדות אישיות בתחומים השונים. מרבית הפעילויות הקבוצתיות מתקיימות בבית פותחים עתיד היישובי.
מהנתונים עולה כי 93% מהצוותים החינוכיים מעידים כי המעגלים החברתיים של הילדים התרחבו והעמיקו וכי התבססו דפוסי התנהגות חיוביים יותר. בנוסף, 89% מהם מעידים כי חלה הפחתה ומניעה של שימוש באלימות בקרב ילדי התוכנית.
אנו מאמינים כי חיזוק הילד בתחום הלימודי הינו קריטי להתפתחותו העתידית ובעל השפעה מכרעת על הערך העצמי ותחושת המסוגלות שלו. מסיבה זו, מקדמת הנאמנה את חיזוק התפקוד וההישגים הלימודיים של הילד ובמידת הצורך, מאתרת עבורו את המענה הנכון אשר יאפשר לילד לעמוד במטרות וביעדים שהוגדרו בתוכנית האישית. הנאמנה מסייעת לילד להגיע למלוא מימוש הפוטנציאל הלימודי תוך פיתוח ושיפור המוטיבציה ללמידה ויכולות התפקוד הלימודיות: הגעה סדירה, התמדה, השתתפות, התנהלות נכונה בכיתה ועוד. אי לכך, הנאמנות מלוות את ילדי פותחים עתיד גם בשעות פעילות בית הספר. במהלך יום הלימודים, מתקיימים מפגשים פרטניים עם ילדי התכנית במרחבים מכילים ובטוחים, שמקצה כל בית ספר לנאמנות והן נוכחות גם בהפסקות. פותחים עתיד משפיעה באופן ישיר על כלל בית הספר על ידי העצמתם של התלמידים המשתתפים בתוכנית וחיזוק הקשר בין מערכת החינוך להוריהם. הנאמנות יוצרות שיתוף פעולה ישיר ומעמיק עם כל הגורמים האמונים על התפתחותו של הילד בבית הספר תוך שיח משותף הממוקד בצרכיו ובאתגרים עמם מתמודד. הנאמנות מובילות פעילויות חברתיות המשפיעות על כל קבוצת השווים בבית הספר ויוצרות ערך מוסף משמעותי במעורבותן בפעילות הבית ספרית. היכרות של הצוותים החינוכיים עם מתודות הפעולה של פותחים עתיד והשפעתן החיובית והמועילה, הביאה לאימוץ כלים אלו בעבודתם.
חשיבות ההתערבות במעגל הלימודי באה לידי ביטוי בדוח ההערכה האחרון שממנו עולה כי בעקבות הליווי 90% מהילדים חווים עלייה במוטיבציה ללמידה ו-83% מהצוותים החינוכיים וההורים סבורים כי חל שיפור בכישורי הלמידה של הילדים בתוכנית.
שיתופי פעולה עם ארגונים מקומיים וממשק עבודה הדוק עם הרשות המקומית, מאפשרים להרחיב את טווח התמיכה וההזדמנויות העומד לרשות המשתתפים ולרתום את הקהילה כולה ליצירת סביבה חינוכית תומכת ומקדמת. בנוסף, כחלק מתהליך העצמה והקנייה של כלים למשתתפי התוכנית, פותחים עתיד מעודדת ומקדמת ערבות הדדית, סובלנות, קיימות וסולידריות חברתית. במסגרת התוכנית, מובילות הנאמנות פעילויות התנדבותיות רבות ומגוונות בקהילה בהשתתפות הילדים למען קבוצות ויחידים. ילדי פותחים עתיד פועלים בין היתר למען מעוטי יכולת, קשישים, תשושי נפש, בעלי צרכים מיוחדים וכן למען הסביבה ובעלי חיים. פיתוח הרגישות החברתית ושימת דגש על חשיבות הנתינה, מעצימה את ילדי התוכנית ,מחזקת את חוסנם האישי ומשרישה בהם ערכים שילוו אותם כבוגרים. לצד פעילויות למען הקהילה לאורך כל השנה, מתקיים יום התנדבות ארצי של פותחים עתיד מדי שנה בחודש כסלו
פעילויות בלתי-פורמליות: לצד עבודה לאורך כל השנה בתוך ומחוץ לבית הספר, פותחים עתיד שמה דגש רב על עשייה בתקופות בהן אין מסגרות פורמליות. בתקופות אלו של חופשים במערכת החינוך, התוכנית פועלת כמסגרת חלופית ומקיימת פעילויות מעשירות וחוויות מהנות עבור הילדים. בכל ישוב בו פועלת התוכנית, מגבש הצוות היישובי תוכנית העשרה לחופש הכוללת מגוון של פעילויות.
כך למשל, אחת לשנה, במהלך חופשת האביב, יוצאים ילדי ומשפחות התוכנית יחד עם צוות פותחים עתיד מכלל מוקדי הפעילות ברחבי הארץ לטיול בחיק הטבע הקרוב לביתם. מטרת הטיול המכונה 'פותחים אביב בשבילי ישראל' היא לחבר את כלל משתתפי התוכנית לטבע, לחזק את ידיעת ואהבת הארץ וליצור מודעות לאיכות הסביבה ולקיימות. הטיול הערכי הוכח כמשמעותי מאוד ומהווה הזדמנות לחשוף את המוטבים למגוון פעילויות, טיולים, חוויות וזמן איכות משותף.
מדוח הערכה אחרון עולה כי 74% מבוגרי התוכנית במרוצת השנים חשים שייכות ליישוב שבו הם גדלו כנערים, ו- 47% ממשיכים להתנדב.